Novice

Metrološka piramida

08.05.2017

Rezultati ocenjevanja slastnosti peciva na “5 min za merjenje”

08.05.2017

Program “5 min za merjenja”

11.04.2017

5 min za merjenja 2017 se bliža

05.04.2017

Predstojnik LMK kandidira za dekana

30.03.2017
Predvajaj video

Testiranje na youtubu

23.02.2017
Predvajaj video

Kalibriranje je pomembno!

22.02.2017

Prvi sestanek EARS2

19.01.2017

Maso krofov smo skupaj skoraj uganili!

01.01.2017

Merjenje v glavi

29.12.2016
Predvajaj video

Erasmus študent iz Portugalske o “Tehniški kakovosti”

13.12.2016
Predvajaj video

Stojno valovanje

05.12.2016
Zapri

Metrološka piramida

08.05.2017

Če ste si vedno želeli izvedeti, kaj metrološka piramida sploh je, si jo lahko ogledate tukaj.

Zapri

Rezultati ocenjevanja slastnosti peciva na “5 min za merjenje”

08.05.2017

Mediana vseh ocen je bila v povprečju 8 % stran od prave mase (64 g), kar sploh ni slab dosežek. Smo pa med meritvami opazili, da se je masa navihančkov med spreminjanjem od slastnih zjutraj do malce manj slastnih in ne prav svežih proti popoldnevu znižala za 7 %.

Slastnost je imela v povprečju vrednost približno 5, pri čemer jo je ocenjevalo 407 ljudi (glej graf).

Hvala vsem jedcem in sodelavcem v letošnji organoleptični meritvi in Ameli, ki je vse podatke pridno vtipkala v tabele.

Zapri

Program “5 min za merjenja”

11.04.2017

Program lahko najdete tukaj.

Zapri

5 min za merjenja 2017 se bliža

05.04.2017
Zapri

Predstojnik LMK kandidira za dekana

30.03.2017

Več o predavanju z Univerze v Aachnu o inženirskem  izobraževanju (pdf).

Predstavitev profesorja Drnovška, kandidata za dekana (ppt).

Program kandidata za dekana, Janka Drnovška (pdf).

 

Zapri

Testiranje na youtubu

23.02.2017

Poglejte si, zakaj imajo Hongkongčani radi izdelke Bosch

Zapri

Kalibriranje je pomembno!

22.02.2017

Veliki proizvajalec merilnih sistemov govori o umerjanju.

Zapri

Prvi sestanek EARS2

19.01.2017

Projekt  EARS2  se ukvarja z merjenjem in zaznavanjem ultrazvoka in infrazvoka. LMK v njem sodeluje pri ugotavljanju zaznavanja nadležnosti zvoka pri ljudeh.

Zapri

Maso krofov smo skupaj skoraj uganili!

01.01.2017

V poskusu uganjevanja mase krofa je sodelovalo 310 ljudi, slastnost krofov pa je ocenilo kar 472 ljudi. Kar je kar uspeh, glede na to, da nam je podjetje Don Don podarilo 400 krofov. Zahvala gre seveda spretnim študentkam elektrotehnike, ki so krofe ob neverjetnem navalu začele rezati na polovičke oziroma celo na četrtinke.

Rezultati so sledeči:

Maso krofov je 310 ljudi ocenilo le za 3 % preveč (prava masa krofa je bila 80,51 g), kar je v primerjavi s slavnim Galtonovim eksperimentom z volom (tam je sodelovalo 800 vaščanov, ki so na 1 % zadeli pravo maso vola) precej spodobno. Slastnost krofov prikazuje priložen graf.  Lahko zaključimo, da podjetje Don Don dela dobre krofe.

slastnost 2016

Zapri

Merjenje v glavi

29.12.2016

Možgani na dlani je oddaja na prvem programu Radija Slovenije. Več.

Zapri

Erasmus študent iz Portugalske o “Tehniški kakovosti”

13.12.2016

Mnenje drugih tujih študentov najdete tukaj.

Zapri

Stojno valovanje

05.12.2016

Kundtova cev je na eni strani zaprta masivna cev, ki ima na drugi strani pritrjen zvočnik. V cevi se vzpostavi stojno valovanje pri določeni frekvenci, ki je odvisna od dolžine cevi. Če se je napolni z lahkimi kroglicami (stiropor, pluta), se uporablja za demonstracijo stojnega valovanja. V tehnični akustiki se uporablja za določanje koeficienta absorpcije zvoka v materialih.